Oorsprong

Zoals vermeld op de website van de gemeente Kortemark, gaat de oudste officiële vermelding van “Hansam” terug tot het jaar 1085. De naam zou een Germaanse oorsprong hebben die “landtong midden een overstromingsgebied” betekent.

Vermoedelijk waren het Friese handelaars die hier, op een boven het zeewater uitspringende landtong een nederzetting stichtten, van waaruit ze via het water hun waren verhandelden.

Nog eeuwen nadat het overstromingswater zich had teruggetrokken bleef Handzame een niet onbelangrijke zeehaven.

Bij hoog water konden middelgrote schepen binnenvaren tot aan het “aarsgat”. Van hieruit werd het Vlaamse laken via de Krekebeek naar de Torhoutse jaarmarkt verscheept en tot aan het einde van de 19de eeuw voeren nog elke maandag “cogghen” beladen met boerinnen naar de Botermarkt in Diksmuide.

Fiets- en wandelroutes

Handzame ligt langs de landelijke fiets- en wandelroutes aangesloten op het West-Vlaams fietsnetwerk. Het is tevens een ideale omgeving voor Nordic Walking, en initiatiecursussen en proeflessen zijn mogelijk bij lokale verenigingen. Degelijke Leki stokken staan tevens ter beschikking van de sportieve wandelaar.

Er is uitgebreide streekinformatie beschikbaar in onze vakantiewoning. U vindt er ook brochures, fiets- en wandelroutes, fietsnetwerkkaarten enz..

De regio is een paradijs voor natuurmensen. De Handzamevallei is ook reeds twintig jaar beschermd als Europees vogelrichtlijngebied, en is gekend voor zijn watervogels en steltlopers.

Oorlogsites

Handzame is een perfecte uitvalsbasis voor uitstapjes naar de verschillende oorlogssites van Vladslo, Koekelare, Houthulst, Merkem, Poelkapelle, Diksmuide, alsook steden als Brugge, Ieper, en Veurne, en de Westkust in het algemeen.

Ontspanning

Plopsaland en Bellewaerde zijn bereikbaar binnen het half uur.

Zoek je cultuur in de omgeving? De nodige documentatie ligt voor u klaar.

Bron: website van de gemeente Kortemark